Gör din egen skolpärm

Gör din egen skolpärm

Gör din egen skolpärm

Det här är en kostnadsfri exempelmall som har tagits fram som en del av extramaterialet. Mallen nedan får användas fritt, ändras och delas vidare! Gör din egen aktuella version genom att samtala med elever och personal kring trender, orosmoment och frågor. Syftet är att förenkla för skolpersonal att hålla koll på den digitala världen. Hoppas att mallen kommer till användning.


Introduktion


Vad är sociala medier?

Sociala medier är ett samlingsnamn för de digitala plattformar där människor kan interagera i nätverk och bidra med eget innehåll i form av text, ljud, bild och video.

Vilka sociala medier är mest populära?
Det varierar i olika åldersgrupper. Bland unga är det framför allt Snapchat, Tik-Tok (tidigare Musical.ly) samt Instagram som är mest populära.

Varför behöver jag ha koll?
Vi använder sociala medier mer än någonsin. Idag brukar 83 procent av svenskarna sociala medier. Barn och unga är storanvändare.

Varför behövs det här dokumentet?
Barn och ungdomar lever sina hela liv på nätet idag. Det gör inte vuxna på samma sätt. Därför behövs riktlinjer som förklarar och vägleder.

Aktuella plattformar


Snapchat
går ut på att användaren tar en bild, en så kallad Snap, för att sedan lägga på olika filter och symboler, skriva en text eller rita något på bilden. Snapsen skickas sedan vidare till en eller flera vänner i kontaktlistan eller publiceras på användarens Story, som i regel är öppen för alla vänner att se. Användaren väljer själv hur länge mott agaren får se varje snap, mellan en och tio sekunder, alternativt helt utan begränsning. Funktionen Snap Map gör att man kan se var ens vänner befinner sig på en karta och följa deras aktiviteter i realtid. Nästan alla mellan 12 och 15 år använder Snapchat. Ett populärt fenomen är att ”skaffa dagar” med sina kompisar. När man skickat snaps till varandra flera dagar i sträck börjar en räknare markera antalet dagar man snapat. Många ser det som en tävling – eller kanske en utmaning – att få så många dagar som möjligt.

TikTok är en app som går ut på att skapa korta videoklipp med olika ljudspår, filter, effekter och hastighetsinställningar som användaren själv väljer. Appen används framför allt av barn och ungdomar som koreograferar egna danser, mimar till låtar eller gör sketcher. Användarna kan också följa varandra, hjärtmarkera och kommentera varandras inlägg. Appens föregångare, Musical.ly, släpptes redan 2014, men i mitten av 2018 slogs de två plattformarna tillsammans. Idag har appen cirka 1 (!) miljard användare.

Instagram är en mobilapp för foto- och filmdelning med över en miljard användare registrerade världen över. Instagram används för att publicera egna bilder och filmer, ofta i kombination med olika typer av filter. Du tar del av innehållet i ett klassiskt flöde med inlägg eller via Instagram Stories, som till stor del liknar Snapchats Story-funktion. Här visas bilderna i maximalt 24 timmar – om användaren inte väljer att lägga till Story-inlägget under ”Höjdpunkter” och på så sätt låta dem ligga kvar på profilen.

Aktuella plattformar


Näthat

Näthat är vad hat, hot och trakasserier i sociala medier brukar kallas för. Det är ett ständigt orosmoment för merparten av alla elever.

Statistik: Enligt Friendsrapporten 2018 svarade 24 procent av eleverna i årskurs 6–9 att de blivit utsatta för kränkningar av en annan elev. ”Via nätet och/eller mobiltelefon” kommer på tredje plats när det gäller den vanligaste formen av kränkningar bland elever i högstadiet.

Innan det händer: Diskutera näthat i klassrummen, till exempel:

  • Vad räknas som näthat?
  • Har eleverna själva upplevt näthat?
  • Vad är skillnaden mellan hat i verkligheten och på nätet?

Om det händer:

  • Eleven ska erbjudas stöd av t.ex. skolsköterska eller kurator.
  • Be eleven att ta en skärmbild av inlägget eller kommentaren om möjligt samt att anmäla hatet via plattformens egen anmälningsfunktion.
  • Rena hot och trakasserier ska alltid polisanmälas. Ring till 114 14 om du behöver rådgivning.

Smygfotografering

Att fotografera någon i ett privat utrymme, t.ex. på en toalett eller i ett omklädningsrum kan vara ett brott. Många elever är oroliga för att känsliga bilder ska tas och skickas runt eller spridas på sociala medier.

Statistik: Lagen om ”Kränkande fotografering” är fortfarande relativt ny och därför finns inte så mycket officiell statistik.

Innan det händer: Diskutera fotografering med mobiltelefon i klassrummet, till exempel:

  • Får man fotografera vem som helst när som helst?
  • Vart går gränsen och när blir det ett brott att fotografera?
  • Hur skulle det kännas om känsliga bilder kom ut?
  • Vad ska man göra om det skulle hända?

Om det händer:

  • Det är viktigt att eleven erbjuds stöd av t.ex. skolsköterska eller kurator.
  • Smygfotografering kan vara ett brott och händelsen ska därför polisanmälas. Ring 114 14 om du behöver rådgivning.

Våra riktlinjer

  • Skolpersonal och elever ska inte skapa kontakt med varandra på sociala medier om det inte är direkt kopplat till utbildningen, t.ex. genom att ta emot information via en Facebook-grupp.
  • Skolpersonal ska inte söka information om, eller interagera med elever, på sociala medier. Det är var elevs privata område vars innehåll inte ska ligga till grund eller påverka t.ex. en lärares uppfattning om ett skolarbete eller vid betygssättning.
  • Vi har inte fotoförbud i skolan, men bild- och videomaterial som publiceras på sociala medier ska alltid vara godkända av personen som medverkar – detta gäller både inlägg från skolpersonal och elever.

Stöd & Hjälp

Lästips

  • Mitt barn på nätet av Maria Dufva
  • Värsta bästa nätet av Maria Dufva
  • Jag, Nattid av Nathalie Danielsson & Hanna Welin
  • Påsatt och avskärmad – I en uppkopplad värld av Nanna Gillberg
  • Uppfödd på nätet – Lär känna den sociala generationen av Johannes Gustavsson
Det här inlägget är en del av extramaterialet till boken Uppfödd på nätet – Lär känna den sociala generationen! Köp ditt signerade exemplar via knappen nedan! Vi bjuder på frakten. Du kan också hitta boken på Adlibris, Akademibokhandeln eller Bokus – både på nätet och i fysiska butiker.
Beställ här   

Allt om unga på nätet – direkt i inkorgen